Na Opavské míli 2024 padl další rekord. Tentokrát v počtu závodníků

Opava si opět po roce užila běžecký svátek. Uskutečnil se tam tradiční závod na 1609 metrů Opavská míle. Běželi jak dospělí, tak i děti a také hendikepovaní a elitní běžci.

Na start tradičního běžeckého závodu Opavská míle se letos postavil rekordní počet běžců, více než 1400 závodníků. Cílem je 1609 účastníků. Běžel se už 12. ročník.

Jiří Sýkora, organizátor Opavské míle: “Je 39 kategorií včetně vozíčkářů, tělesně postižených, máme tu dokonce jednoho slepce a v podstatě přijela všechna elita milářská z republiky, protože se na ten závod těší, je to jejich poslední start a mají z toho radost tady.”

Trať vedla jako vždy po Olomoucké ulici od restaurace Split ke kouli na Horním náměstí.

Jiří Sýkora, organizátor Opavské míle: “To je jougal od Splitu ke kouli a měří to 1609 metrů, je to trať certifikovaná, ale protože je trošku z kopce, asi necelých 7 metrů, tak to nemůže být oficiálně uznaný třeba český rekord nebo světový rekord. Když bysme nebrali ten sklon trati, tak je to čtvrtá nejrychlejší míle na světě.”

Jakub Dudycha, atlet reprezentace ČR: “Já už jsem se sem vydal loni, závod mě chytl, líbila se mi atmosféra tady, takže letos jsem se rozhodl, že pojedu znovu a pokusím se překonat ten loňský výkon. To je 4.05. Myslím, že to je nejkvalitněji obsazený závod v republice.”

Filip Sasínek, atlet reprezentace ČR: “Já jsem tu byl loni poprvé a úplně mě to nadchlo. Konkurence je velká, samozřejmě chceme běžet všichni rychle a Honza Fryš, mistr republiky na 1500 , takže s ním očekávám velký souboj. Je to vlastně skoro kvalitnější ne MČR.”

Poté, co se všichni rozcvičili a protáhli, bylo odstartováno.

Loňský rekord Opavské míle, který je 3:55 letos překonán nebyl. První doběhl do cíle český reprezentant Filip Sasínek s časem 3:59.

Filip Sasínek, atlet reprezentace ČR: “Ta ulice je samozřejmě dlouhá a trošku na tu mentalitu je to těžké, ale běželo se skvěle. Je to poslední závod sezony, takže jsem to napálil a vlezl jsem se pod 4 minuty, jsem strašně spokojený.”

První ženou v cíli byla česká reprezentantka Diana Mezuliániková

Diana Mezuliáníková, atletka reprezentace ČR: “Docela mě překvapilo, jak příjemné to bylo, vítr foukal do zad, počasí skvělé, takže to šlo tak nějak hladce. Jsem rád, že to vyšla, skvělá atmosféra, myslím, že pro běžce skvělý zážitek.”

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Perfektní akce, podívejte, kolik je tu lidí kolem nás a musím říct, že organizátoři předvedli perfektní start závodu, já jsem samozřejmě běžel pro svoji čest, uběhl jsem to, což bylo hlavní a dostal jsem parádní medaili, takže jsem spokojený.

Luboš Tryzna, zástupce primátora města Liptovský Mikuláš: “Já jsem nesmírně rád a jsem šťastný, že jsem se mohl zůčastnit běhu Opavská míle, protože Opavu mám velmi rád a je strašně blízká mému srdci a velmi rád sem jezdím. Mě nesmírně těší spolupráce mezi Liptovským mikulášem a Opavou.”

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Já mám dneska velkou radost, protože právě před chvíli doběhli poslední běžci, Běží i naše partnerská města, která tady taky máme, takže z toho mám velkou radost a vidíte to na tom náměstí. Všichni si to užili, vyšlo nám počasí a velké poděkování Jirkovi Sýkorovi, který je zakladatelem tohoto krásného závodu, mimochodem, který není žádný takový jiný v ČR a vlastně Jirka je do dneška držitelem rekordu ČR, takže právě on, který to založil, může být hrdý na to, co tady dokázal a kolik lidí dokázal rozpohybovat.”

Závod měl i charitativní podtext. Část peněz ze startovného organizátoři věnují Základní škole a Praktické škole Slezského odboje, kde se vzdělávají zdravotně postižené děti.

Zdroj: TV Polar 

https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000044891/na-opavske-mili-padl-dalsi-rekord-tentokrat-v-poctu-zavodniku